Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-settings.php on line 520

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-settings.php on line 18

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_Page::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/classes.php on line 1199

Strict Standards: Declaration of Walker_PageDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/classes.php on line 1244

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_Category::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/classes.php on line 1391

Strict Standards: Declaration of Walker_CategoryDropdown::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/classes.php on line 1442

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class wpdb in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/wp-db.php on line 306

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Object_Cache in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/cache.php on line 431

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_lvl() should be compatible with Walker::start_lvl(&$output) in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_lvl() should be compatible with Walker::end_lvl(&$output) in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::start_el() should be compatible with Walker::start_el(&$output) in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Declaration of Walker_Comment::end_el() should be compatible with Walker::end_el(&$output) in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/comment-template.php on line 1266

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Dependencies in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/class.wp-dependencies.php on line 31

Strict Standards: Redefining already defined constructor for class WP_Http in /var/www/smatyp2.se/public_html/blogg/wp-includes/http.php on line 61
 SMAtyp2 » Blogg » Mot alla odds

Mot alla odds

Rakt mot alla odds hade igår ett nytt program premiär på SVT. Programmet heter såklart Mot alla odds. Det handlar kort om ett gäng personer med olika funktionsnedsättningar som ska ta sig genom Afrika.

Jag har valt att inte titta på det. Jag har till och med aktivt bojkottat det. Varför har jag gjort det?

“Det är ju jättebra att personer med funktionsnedsättningar syns i tv!”
“De utmanar sig själva!”

Ja, det är verkligen jättebra att även personer med funktionsnedsättningar syns i tv. Och ja, det är bra att utmana sig själv. De flesta tv-program med “vanliga” deltagare handlar om att de utmanar sig själva. Det är just det som är fel! Varför skulle personer med funktionsnedsättningar behöva ett eget program? Varför kan inte personer med funktionsnedsättningar inkluderas i t.ex. Robinsson? Mot alla odds blir bara ytterligare ett steg i att “UFO”-göra personer med funktionsnedsättningar, vi får egna program på teven, alltså får vi vara en egen liten del av samhället.

Så ska det inte vara. Vi ska inkluderas i samhället precis som alla andra. Vi ska inte ha egna program på teve, vi ska vara med i de program som finns! Därför har jag bland annat sökt till Big Brother. För att visa på att personer med funktionsnedsättningar kan var blåsta idioter som är fulla och knullar runt i teve, liksom att vi kan vara överlevare på en öde ö utan mat!

Ni som själva har funktionsnedsättningar, sluta försvara särlösningar! Särlösningar är och förblir särlösningar och det är enbart dåligt för oss!

Ni som inte har en funktionsnedsättning. Fatta att vi är vanliga människor som kan göra saker precis som alla andra.

BOJKOTTA MOT ALLA ODDS9 Responses

 1. Glow worm Says:

  Men förutsättningarna är ju inte lika? Förstår din poäng, men hur kul skulle en reality show om att ta sig igenom Afrika vara om hälften av deltagarna knappt anstränger sig eftersom tempot har anpassats. Det är ju en reality show om att utmana sig själv no?

 2. Tobias Says:

  Precis som du skriver är det en tv-serie om att utmana sig själv, om om man utmanar sig själv är ju enbart en själv sin motståndare. Alltså kvittar det om övriga deltagare kan gå eller inte? För alla deltagarna ska utmana sig själva. Att korsa Afrika är jag ganska övertygad att de flesta ser som en utmaning.

 3. Glow worm Says:

  Ja de ska utmana sig själva =), men man måste komma ihåg att detta också är tv. “Varför kan inte personer med funktionsnedsättningar inkluderas i t.ex. Robinsson?” Robinsson (vilket inte är något jag är speciellt förtjust i) är en show som baseras på att deltagare blir utslagna. Om personer med funktionsnedsättningar tävlar i samma utmaningar som de andra så skulle de bli ‘utslagna’ direkt eftersom utmaningarna är anpassade för personer utan funktionsnedsättningar. Om tävlingarna skulle anpassas efter båda parterna så skulle hela showen förlora sin mening då den ska (något missvisande i praktiken) föreställa överlevnad på en ö. Om personer utan funktionsnedsättningar skulle vara med i ‘Mot alla Odds’ så skulle de inte kunna gå i en grupp och det skulle kosta för mycket pengar att skicka med en kameraman per person. Att däremot göra en lång dokumentation av olika individers vandring genom Afrika där de anpassar sig efter sin egen förmåga är en bra idé, men det kan knappast bli en tävling av det i stil med Robinsson t.ex. (intressant argument =D det är inte min mening att trolola, har inte ens sett programmet)

 4. Tobias Says:

  Du har en poäng, Robinsson var ett inte det bästa exemplet. Men kolla på typ Big Brother då, där finns det möjlligtvis ett skäl att en person med funktionsnedsättningar inte kan vara med, och det är att de säkert har trappor in i huset. Annars skulle vi kunna vara med på lika villkor.

  Men att en person utan funktionsnedsättning inte skulle kunna vara med i Mot alla odds förstår jag inte alls?! Nu har ju uppenbart ingen av oss sett programmet. Men de flyttar sig ju tydligen i grupp, och de hjälpsåt. Varför skulle inte en utan funktionsnedsättning kunna vara med i det? Det är ju liksom fortfarande en utmaning att korsa Afrika, och det är ju en utmaning att få med alla på den sträckan genom Afrika? Kvittar om de har en funktionsnedsättning eller ej.

  Dessutom handlar det även om att utforma programformaten så att det går att ha ett mångfaldsperspektiv.

 5. Hanna Says:

  Hej, först vill jag bara säga att jag gillar din blogg, upptäckte den idag av en slump och du har skrivit till mig på en annan sajt, då jag först ställde en fråga om vad du skulle hålla tal i, vet att det låter lite skumt när jag drar det såhär kort men jag skulle verkligen vilja ha kontakt med dig, bara för att diskutera en massa. känner att det är ingen som för en vettig diskussion om det jag är intresserad av och vill ska komma fram i samhället.Massa oftopic

  Men till de du skriver om i detta blogg inlägg, jag håller inte med dig i allt men i en del.

  Alltså jag är också emot allt att personer med funktionsnedsättningar, spelar roll vad de har, ska altid samhället pracka på med särlösningar. Det är dem som står för problemen när det gäller att inkludera personer med funktionsnedsättningar. Lika fel gör svt när de har ett program som pekar ut oss som vi vore någon grupp. Där gör de fel,

  å andra sidan så är det fantastiskt det dessa personer gör i programmet, de visar en styrka att allt går och är bra förebilder för vilken människa som helst. Jag tänker av den anledning inte bojkotta programmet av den anledningen, jag tycker det är respektlöst mot dem.

  Sedan heter ju programmet mot alla odds, de kämpar ju mot något, ok de är sina funktionssättningar, men de hade ju lika gärna kunnat vara nåt annat i livet. Ska man analysera det så kanske man kan säga att de borde blandat deltagare osv, men tittar man lite närmare så är det ju borde personer med funktionsnedsättningar och utan. Visserligen fokuserar man ju på de med funktionsnedsättningar och de är ju de som är deltagarna, dvs programmet.

  En annan aspekt av det hela är ju att när tv väl ta upp och gör ett program när det låter personer delta på samma villkor, ja då gör det de på fel sätt.

  Men om man nu enbart ser till deltagarn så måste man säga att detta måste vara superkul och någonstans tror jag att de helt struntar om debatten som går runt programmet. De tar helt enkelt chansen och gör något som de kanske aldrig annars fått chansen till, jag tänker ekonomiskt tex, eller bara tanken hr många gånger får man en sådan chans i livet.

  Jag tycker detta är svårt att vara helt emot eller helt för.

 6. matilda Says:

  Jag har suttit och tittat varje gång det sänds på tv, och tycker själv det är riktigt bra.
  Men nu efter att jag läst din text, du har rätt. Faktiskt.
  Jag håller med dig ^^

 7. Stefan Says:

  Vet att det i Sverige funnits en deltagare Big Brother som vart rullstolsburen. Mot alla odds har jag inte sett så kan inte uttala mig.

 8. Tobias Says:

  Det är korrekt! En gång, 2004 tror jag. Mer sånt liksom!

 9. Lollo Says:

  Hon som hade rullstol och var med i Big Brother blev kallad till intervju innan de visste att hon använde rullstol. Hon blev alltså inte “inkvoterad” utan skrev en tillräckligt intressant ansökan. Hon blev alltså utvald helt och hållet på sin personlighet och inget annat.

  “Mot alla odds” är raka motsatsen då funktionsnedsättningen är själva grundförutsättningen för deltagarna. De var dessutom tvungna att vilja prata om sin funktionsnedsättning, hur den uppstod etc.

  Snacka om att fokusera på funktionsnedsättningen snarare än personligheten!

  “Mot alla odds” var en skitidé från början till slut.
  Det är lika illa att diskriminera icke-funktionsnedsatta som att diskriminera folk med funktionsnedsättningar.

  Den dagen SVT vågar blanda ALLA sorters människor ser jag fram emot!

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.

bloglovin