SMA Typ II

SMA typ II, Spinal muskelatrofi typ II, är en Muskelsjukdom. Den föds man med och de flesta märker man på redan när de är små. I mitt fall när jag var 3 år, fick i allafall diagnosen då. Många kan inte gå alls. Endel kan gå till 10 års ålder. Jag gick tills jag var 9 år. Man blir alltså svagare vart efter fram till tonåren ungefär.

De flesta får i 10 års ålder steloperaras för att man får skolios, i allafall de som aldrig gått. Jag var 15. Och tillföljd av skolios får man ofta problem med andningen te.x. svårt att hosta etc.. Eftersom lungorna trycks ihop.

Men annars lever man ett ganska normalt liv. Saker som mamma brukar säga är att de med SMA pratar väldigt mycket, och är sociala.

Med hjälpmedel så funkar det mesta. :D

Detta är skrivet helt utifrån min uppfattning och är kanske inte helt sant på alla. Om du har något att tillägga eller har någon åsikt om det mejla mig tobias@smatyp2.se.

bloglovin